Pražené kakao se připravuje podobně jako káva, základní a nejobvyklejší způsoby přípravy jsou:
FILTR
Upozorňujeme, že na kakao není vhodný papírový filtr, ale kovový!
- DOPORUČUJEME Phin filtr (ideálně střední velikost): Do filtru vložte cca 3 lžičky kakaa (6–7 g) a lehce přitiskněte sítkem, filtr položte na šálek a sítko polijte malinkým množstvím horké vody, aby se vložené kakao zvlhčilo. Po 20ti sekundách můžete celý Phin filtr naplnit horkou vodou a přikrýt pokličkou. Zhruba po 3–5 minutách dojde ke kompletnímu prokapání.
- Kovový filtr (určen pro Chemex/V60): Do filtru vložte 2 polévkové lžíce kakaa (12,5 g) a pomalu je zalévejte 240 ml horké vody (praktická je k tomu konvice s „husím/labutím krkem“)
FRENCH PRESS
Na jeden hrnek (cca 240 ml vody) budete potřebovat 2 polévkové lžíce kakaa.
Postup: Zalijte 2 polívkové lžíce kakaa (12.5 g) horkou vodou a krátce zamíchejte. Nechte 6 až 8 minut louhovat. Poté opět zamíchejte, po 1-2 minutách stlačte a vylijte do hrnku.
V PŘEKAPÁVAČI
Vlastníte-li elektrický kávový překapávač, který má kovový nebo jiný permanentní filtr (např. z nylonu), lze použít i ten. Ještě lepší je, když na něm máte program „pomalé překapávání“.
DALŠÍ ZPŮSOBY PŘÍPRAVY
Další způsoby přípravy pro vás testujeme. Meze se nekladou, takže nevylučujeme, že nás někdo z vás s něčím předběhne. Naše zkušenosti sdílíme na sociálních sítích. Budeme rádi, když nám odhalíte, jak si kakao připravujete Vy a na jaké vychytávky jste přišli – pište, sdílejte, posílejte fotky či videa.